Urheilullista Uutta Vuotta 2012

V.U.S. Seinäjoen Sisu ry:n puheenjohtajana olen kirjoittanut viime vuosina joko uudenvuoden puheen tai joulurauhan julistuksen. Tänään teen sen viimeisen kerran, sillä puheenjohtajan pestiä on jäljellä reilu kellonympärys ja yksi merkittävä jakso niin omassa elämässäni kuin seuran toiminnassa päättyy.

Yksi tärkeimmistä ja merkittävimmistä lanseerauksista näinä neljänätoista vuotena on ollut se, että seura on tekijöittensä näköinen ja tekijöiden tulee olla tuntoaistimet herkkinä ajan hengelle. Nämä kaksi tekijää ovat luotsanneet Seinäjoen Sisua läpi välillä karikkoisenkin tien. Kulkeminen tällä tiellä  on vaatinut yhteisöllisyyttä, uskallusta, rohkeutta, määrätietoisuutta ja johtajuutta.

Seinäjoen Sisu jatkaa itsenäisenä, kehittyvänä ja ajan hengessä toimivana yleisseurana unohtamatta perusarvojaan ja toimintaperiaatteitaan.

Seinäjoen Sisu siirtyy uuteen aikakauteen vuoden 2012 alusta, sillä ensimmäistä kertaa seuran historiassa sitä johtaa nainen, sillä Marjo Saranpää valittiin yksimielisesti seuran johtoon marraskuussa pidetyssä vuosikokouksessa. Vuosikokous teki muutenkin merkittäviä muutoksia, sillä hallitus nuorentui ja naisistui sen päätöksillä Petra Välimäen ja Pia Koivusalon tullessa valituksi hallitukseen. Muutokset olivat samalla lailla merkittäviä, kuin itse astui seuran johtoon. On siis tullut uusi aika, jossa naisilla on merkittävä rooli Sisun luotsauksessa kohti entistä valoisampaa tulevaisuutta.

Seinäjoen Sisu lähtee tulevaan vuoteen valoisissa merkeissä; seuran toiminta ja talous on hyvässä kunnossa. Seuran hallinto on nuorekas, energinen ja kehittämishaluinen. Se tietää, että mitään ei saa ilmaiseksi, eikä mitään tapahdu itsestään, vaan se vaatii yhteen hiileen puhaltamista ja yhdessä tekemistä. Tähän seuran johto on sitoutunut valituksi tullessaan.

Seinäjoen Sisun arvoista ehkäpä kaikkein tärkein on harrastuskynnyksen matalana pitäminen ja mahdollisimman monelle lapselle/nuorelle harrastusmahdollisuuden tarjoaminen. Seinäjoen Sisu soveltaa näiltä osin liikuntalainhenkeä mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti. Haasteen sen toteuttamiseksi antaa kunnallisten liikuntapaikkojen riittämättömyys ja yksityisten liikuntapaikkojen käyttörajoitteisuus.

Tuleva vuosi on vaalien supervuosi, sillä alkuvuodesta käydään Presidentinvaali ja loppuvuodesta kunnallisvaalit. Jälkimmäisen vaalin henkilövalinnoilla on merkitystä kunnallisen (lue paikallisen) liikuntaelämän kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Seinäjoki noteeratataan merkittävänä kasvukehityksenä. Se vaatiin myös kunnallisia panostuksia liikuntapaikkarakentamiseen, jotta täällä asuvien ja tänne muuttavien liikunta ja harrastusmahdollisuuksista voidaan huolehtia yhteistyössä seurojen kanssa. Seinäjoella ei siis liikuttamisen tarve vähene…

Tuleva vuosi on jalkapalloilun kasvunvuosi, sillä olen melko varma, että seuran jalkapalloharrastajien määrä nousee yli 200. Jaosto panostaakin jatkossa erityisesti valmentajien rekrytointiin ja kouluttamiseen. Sen lisäksi jalkapallojaosto huolehtii puitteista toiminnan ympärillä. Tässä merkittävä hankinta oli uusi ja nykyaikainen linja-auto. Futsal on osa Sisun jalkapalloilun harjoitusmuotoja jatkossakin. Seura jatkaa yhtenä suurimmista futsal-seuroista Vaasan pallopiirin alueella.

Salibandyssa haasteet on rekrytoinnin onnistumisessa, sillä alati kasvava harrastajien määrä vaatii lisäresursseja ohjaaja ja valmentajapuolelle. Seuran ensimmäiset viralliset sarjoihin osallistuvat juniorijoukkueiden määrä kasvaa jatkossa ja harrastajajoukkueiden määrät lisääntyvät. Edustusjoukkueen satsaukset näkyvät vuoden viiveellä ja Mikko Vasangon tekemä lajityö saa kirkkaimman kruunun kauden 2012-13 päätteeksi.

Mailapeleissä (tennis, sulkapallo ja pöytätennis) Sisu jatkaa merkittävää toimintaansa. Lajeissa järjestetään niin kilpailu- kuin harrastusmahdollisuuksia omasta ja vieraiden toimesta.

Keilailijat etsivät uutta kotia, sillä sekoilu Seinäjoen keilahallin ympärillä saa viikoittain uskomattomia käännöksiä. Seinäjoen keilailuliiton on ehkä aika ottaa lusikkaa kauniiseen käteensä ja katsoa itseään peilistä. Seinäjoen kaupunki tarjosi erittäin hyvän mahdollisuuden rytmikorjaamon läheisyyteen rakennettavasta yksityisesti pyörivästä keilahallitoiminnasta. Ei kelpaa keilaajille. No Lapualla ja Kuortaneella voi jatkaa kilpailu- ja harrastustoimintaa. Sisun keilaajat ovatkin käyneet viikoittain Kuortaneella, joten meillä toiminta jatkuu katkoksitta tämän kauden jälkeen syksyllä 2012. Toivottvasti paikallisen keilaliiton päättäjät löytävät itsensä uudesta keilahallista ja mieluusti Seinäjoelta. Olemassa olevan keilahallin tilalle rakennetaan erilaisia tanssi- ja pienurheilutiloja urheilutalon saneerauksen yhteydessä, joka alkaa keväällä 2012.

Kunto- ja terveysliikunnan merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Sisun naisten kuntosähly ja ikämiesten jalkapalloharrastus saanee rinnalleen vielä enemmän terveysliikuntaan keskittyvää toimintaa. Se mitä se on jää uuden seurajohdon kehitettäväksi.

Seinäjoella 31.12.2011

Jarkko Tenkula
puheenjohtaja