Tuloksenteko vaatii heittäytymistä

TUL:n nuorisovaliokunta herätti parin vuoden hiljaiselon jälkeen tammikuiset starttitilaisuudet vt. nuorisotoimenkehittäjä Jarkko Tenkulan johdolla. Konseptia oli pikkuisen muutettu, mutta pääosiltaan pidetty ennallaan. Jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain lainattua voisi kuvailla Tampereen tapahtuman sisältöä.

Tampereen Työväentalon kongressikeskukseen oli kokoontunut kaikkiaan 24 osallistujaa aina Kemistä Kotkaan väliltä. Paikalla oli alueellisia ja seurojen nuorisovastaavia, liiton nuorisovaliokunnan jäseniä, alueelliset työntekijät ja Pääsihteeri Risto Korpela. Ulkopuolisesta ohjelmasta ja väkijoukon kouluttamisesta vastasi Kataja Basketin Toiminnanjohtaja Riku Tapio.

Lauantain huuman aloitti TUL:n nuorisovaliokunnan puheenjohtaja Riku Ahola 35 v. toteamalla olevansa vanha, sillä valtaosa kuulijakunnasta oli 20 ikävuoden molemmin puolin. Suomalaisessa liikuntajärjestössä se on ennenkuulumatonta. Ahola korosti avauksessaan myös Nuoret Päättäjät –koulutuksen merkitystä nyt ja tulevaisuudessa. Menestyäksemme myös TUL 100 juhlavuoden jälkeen tarvitsemme nuoria osaavia toimijoita.

Heittäytykää ja palkitkaa

Kataja Basketin Toiminnanjohtaja Riku Tapio toi valoa ja ääntä tilaan. Hänen positiivisen sanomansa voimaannutti kuulijakuntaa silmin nähden ja pikkupalkinnot saivat hymyn huulille niin nuoremmalle kuin vähän kokeneemmallekin kuulijalle. Hän muistutti vapaaehtoisten johtamisen olevan heittäytymistä. Näyttäkää esimerkkiä ja laittakaa itsenne likoon, hän peräänkuulutti.

Kuulijakunnassa ja luennoitsijassa itsessään henkilökunnan palkkaaminen seuraan on iso mahdollisuus, mutta siinä piilee myös vaaransa. Luottakaa siis palkkaamanne henkilöön, antakaa sille tilaa ja helpottakaa vapaaehtoisten arkea. Yhdessä he saavat aikaan enemmän. Suomalainen seura ei pärjää ilman vapaaehtoisia. Huolehtikaa heistä ja palkitkaa heitä. He ovat tärkeitä ja he haluavat myös tuntea olevansa tärkeitä.

TUL:n Pääsihteeri Risto Korpela toi nuorisojoukolle pääkallopaikan terveiset. Hän oli silmin nähden liikuttunut ja tyytyväinen päivän antiin ja erityisesti aktiivisten nuorisotoimijoiden joukkoon. Puheessaan hän peräänkuulutti nuorille annettavia mahdollisuuksia ja vastuuta. Kuulemansa perusteella totesikin osallistujajoukon olevan juuri sellaista porukkaa, jonka varaan myös TUL:n on hyvä rakentaa. Nuoruuden intohimo ja hyvä fiilis on selvästi aistittavissa, hän totesi. Hän toivotti osallistujat tervetulleeksi kesällä pidettäviin CSIT:n maailmankisoihin Riikaan ja kertoi eri mahdollisuuksista TUL 100 juhlavuoden järjestämiseksi. Yksi mahdollisuus on hakea CSIT:n maailmankisat Suomeen kesäkuussa 2019.

Vuosi täynnä toimintaa

Jarkko Tenkula, yhdessä alueellisten työntekijöiden Jarno Blomsterin, Hannu Ahosen, Veli-Matti Niemisen ja Veijo Saarelaisen kanssa valottivat tapahtumarikasta toiminta vuotta 2017. TUL:n nuorisovaliokunnan valitsema painopisteajattelu näkyy Nuoret Päättäjät –koulutuksen korostuksena. Eikä turhaan, sillä koulutukseen on hakenut kolmetoista 16-25 vuotiasta nuorta TUL:n jokaiselta eri alueelta. Nuoret Päättäjät –koulutus käynnistyy 22.-23.4. Kisakeskuksessa. Samaan aikaan kisakeskuksen valtaavat TUL:n nuorten ohjaajat ja valmentajat heille suunnatun ohjaus- ja virkistyspäivän merkeissä. Lajikokeiluja, terveysluentoja ja ulkoliikuntaa on luvassa kisiksen viikonlopussa.

TUL Joygames valtaa 4.-5.2. Kemin ja 27.-29.10. palataan Lakeuden keskukseen Seinäjoelle. Tapahtumiin odotetaan muutamia tuhansia osallistujia. Lisätietoja tapahtumista voi seurata www.tuljoygames.fi sivustolta.

TUL nuorten toiminnan keskiössä on vahvasti leiritoiminta. Alueellisia leirejä järjestetään ympäri vuoden. Niistä ensimmäinen on Sauvossa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna.  Heinäkuussa riemuleiriläiset valtaavat Sauvon ja Pohjantähti –leiriläiset kisiksen.

Seinäjoen Sisun nuoret ohjaajat Taija Luoma, Annemari Keltamäki ja Nea Kunto olivat innoissaan päivän annista. Kaikki luennot olivat erinomaisia ja ja innostavia. Saimme paljon uutta tietoa ja varmuutta omalkle toiminnalle. Tyttöjen mielestä oli ihanaa nähdä taas tuttuja ja tutustua uusiin ohjaajiin. Sisun tyttöjen silmissä kiiltää Nuoret Päättäjät –koulutus sekä Youth in action –koulutus Riikassa.

Tilaisuuden lopuksi Jarkko Tenkula kiitti kaikkia aktiivisesta osallistumisesta ja muistutti kuulijakunta siitä valtavasta kokemuksesta ja tekemisen määrästä mikä osallistujien keskuudessa on. Annetaan hyvän kiertää ja laitetaan hyvät käytänteet eteenpäin. Kolmen koon taktiikalla olemme enemmän J