Sisulaiset leireilivät

TUL:n läntisen alueen riemuleiri pidettiin Seinäjoella 5.-10.6. tutuissa urheilutalon maisemissa. Pari vuotta aikaisemmin nuoret leiriläiset kokoontuivat samaan paikkaan TUL:n liittojuhlan Lakeuden Kisojen leiritunnelmissa. Tälläkin kertaa jouduttiin luonnonvoimien kanssa tekemisiin.

Riemuleirin osallistujat tulivat koko alueelta, sillä leiriläisiä oli Kokkolasta, Seinäjoelta, Kaskisista, Porista ja Turun seudulta, sekä Hollolasta. Paljon oli vanhoja tuttuja leiriläisiä, mutta mukaan mahtui muutama uusikin. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli lähes viisikymmentä.

Merkittävää oli myös se, että läntisen alueen nuoret olivat isossa roolissa leiriä toteuttaessa. Riemuleiriä suunniteltiin leirin johtotroikan Artiola-Salonen-Tenkula toimesta, mutta Seinäjoen Sisun ja TUL:n Pohjanmaan piirin nuorisotiimeillä oli iso rooli käytännön järjestelyissä. Leirijärjestelyjen tekeminen ja toteuttaminen on osa nuoremman polven kouluttautumista vaativiin senioritason toimiin.

Riemuleirin ohjelmassa oli monipuolista toimintaa. Leirillä urheiltiin, leikittiin, laulettiin, pelattiin ja tietysti syötiin maittavaa ruokaa, jotta jaksettiin touhuta. Läntisen alueen leirit ovat olleet myös tekijöilleen mielenkiintoisia ja toki myös työntäyteisiä, kaikki tehdään talkoilla ruuasta lähtien ilman ulkopuolista apua.

Leirin avauspäivä sujui telttakylän rakentelussa ja tutustumisleikkejä leikkiessä. Urheilutalon maastot tarjosivat siihen erinomaiset mahdollisuudet. Leikkien jälkeen pisut, pesut, pusut ja nukkumaan. Yö oli kylmä, niin kuin seuraavakin, mutta hienosti leiriläiset selvisivät riittävällä varustautumisella. Kevyt pipo ja villasukat eivät petä koskaan.

Maanantaina leirikylään saapui yli kahdeksansataa vierasta, sillä saimme vieraaksi Nice Runin osallistujat. No me teimme retken luontoon ja nautimme luonnon antimista, kuten linnunlaulusta ja auringonpaisteesta. Aterioimme Aarniokotkan kodalla, suoritimme leiriläisesteradan ja voitimme itsemme tallustelemalla Kyrkösjärven rantatunnelmiin. Rohkeimmat pulahtivat järveenkin. Monet tyytyivät nauttimaan auringosta ja levosta, sekä maittavasta ateriasta.

Tiistaina päästiin kokeilemaan Hannu Lahtisen ohjaamana nassikkapainia. Hannu veti painit konkarin lailla ja lapset viihtyivät erinomaisesti. Aamupäivään kuului myös tutustuminen fiilispuistoon. Aika kului rattoisasti molemmissa ja jokunen taisi suorittaa ”ajokortinkin”. Ainakin Konstan inssiajo sovittiin seuraavalle aamulle. Iltapäivä sujuikin eri lajien parissa ja lajitoiminnot huipentuivat halliuintiin. Riemuleirin ohjelmaan kuuluu myös kättentyöt. Tänä vuonna leiriläiset tekivät komeat taulut.

Keskiviikko olikin hurjapäiden kotiluolaan tutustumista, sillä leirikylämme suuntasi katseensa kohti Duudson aktivity parkkia. Siellä oli monenmoista hilavitkutinta ja lapset pääsivät kokeilemaan kaikkea, mihin omat rahkeet riittivät. Päivän aikana suoritettiin olympiavuoden kunniaksi Duudson kisailut. Niissä pääsi mittelemään omaa osaamistaan ja uskallustaan. Ohjelmassa oli kuutiomerijuoksua, tarkkuuslaukauksia, pesäpallon nopeuslyöntiä, skuuttausta ja air track –voimistelua ja paljon muuta. Keskiviikkona Salamon puuttui peliin ja telttakylä jouduttiin evakoimaan. Onneksi urheilutalon suojassa lapset saattoivat huilata yönsä ja pitää itsensä kuivana. Tavaroista ei kyllä voinut sanoa samaa, sillä myrsky oli sitä luokkaa, että pressukankaita pideltiin kaksin käsin kiinni, eikä sekään riittänyt. Olihan siinä ihmettelemistä, kun aamulla telttakylää kierrettiin ja todettiin telttoja puuttuvan. No lopulliset tappiot jäivät yhteen telttaan ja huoltotelttaan.

Keliolosuhteiden muuttuminen aiheutti myös jonkun verran ohjelmamuutoksia, mutta rutinoituneet ohjaajat toteuttivat sen ilman suurempia ongelmia ja leiri jatkui normaalisti. Osa ohjelmasta siirrettiin sisätiloihin ja lajit vähän vaihtuivat. No tehtiin siinä sitten retki monitoimihallillekin, joka tarjosi taasen erinomaisen mahdollisuuden liikkumiselle ja lajien kokeiluun.

Leiri huipentui perjantaina olympialaisiin ja tunnelmallisiin päätöshaleihin. Leirin loppumisesta alkaa uuden odottaminen. TUL:n läntisen alueen nuoret leiriläiset kokoontuvatkin leireilemään Sauvoon 7.-9.10.2016. Olette lämpimästi tervetulleita.